Vandens aktyvumo matuoklis Schaller RH2 yra nešiojamas laboratorinis prietaisas maisto vandens aktyvumui (aw vertei) nustatyti su katalogo funkcija. Tinka matuoti medžiagas, tokias kaip sviestas, vaisių mišinys, prieskoniai, granulės, grybai, miltai, sausainiai ar dešra, taip pat visi kiti maisto produktai, kuriems reikia patikrinti vandens aktyvumo vertę. Be to, RH2 tinka matuoti specialią medžiagą, pvz., plastiko granulę arba klimatui ir aplinkai. Netinka sultims (sirupui), rūgščiam maistui, tokiam kaip actas, ar maistui ir gėrimams, kurių sudėtyje yra alkoholio.
Produktų, ypač maisto, vandens aktyvumas rodo laisvą vandens kiekį medžiagoje. Šis kokybės koeficientas, dar vadinamas aw verte, priklauso nuo vandens garų slėgio medžiagoje, nuo esamos temperatūros ir nuo vandens garų slėgio aplinkoje. Prietaisas leidžia greitai ir lengvai nustatyti vandens aktyvumą. Be to, dėl didelio vandens aktyvumo matavimo kameros mėginio tūrio didesnius kiekius galima išmatuoti per trumpą laiką. Tai suteikia galimybę paimti daugiau atsitiktinių imčių.
Paprastas naudojimas garantuoja taupų ir nepriekaištingą maisto vandens aktyvumo matavimo procesą. Tiesiog užpildykite medžiagą vandens matavimo kameros aktyvumu ir uždarykite ją. Praėjus tinkamam kondicionavimo laikui (laikotarpiui, kol kameroje pasiekiamas pastovus klimatas = drėgmės pusiausvyra), vandens aktyvumas matomas prietaiso ekrane. Laikotarpis iki drėgmės pusiausvyros pasiekimo labai priklauso nuo matuojamos medžiagos ir nuo temperatūros.
Higroskopinės medžiagos, tokios kaip kukurūzų dribsniai, įsisavinamos žymiai trumpiau nei sveiki kukurūzų grūdai. Šiame kontekste svarbu, kad mėginių temperatūra būtų tokia pati kaip matavimo priemonės resp. matavimo kamera – dėl didelių temperatūrų skirtumų ilgesnis kondicionavimo laikas. Šis kondicionavimo laikas, priklausomai nuo medžiagos, tai fizinis reiškinys ir jo negalima dirbtinai sutrumpinti. Paprastai kondicionavimo laikas svyruoja nuo 5 minučių iki maždaug valandos. Drėgmės pusiausvyra pasiekiama, kai rodoma matavimo vertė nebesikeičia keletą minučių (pvz., 10 minučių, pasikeičia mažiau nei 0,002 aw).
Prietaiso privalumai
- Aw vertė, santykinė drėgmė, absoliutinė drėgmė, rasos taškas, pusiausvyros drėgmės kiekis
- Greitas reguliavimas
- Ilgalaikiai stabilūs drėgmės ir temperatūros jutikliai
- Lengvas duomenų saugojimas nešiojamame drėgmės matuoklyje
- Optimalus kokybės dokumentavimas
- Didelis matavimo tikslumas
- Aw vertės matavimo diapazonas nuo 0,03 iki 0,99 aw
- Skiriamoji geba 0,001 aw
- Kalibravimas nuo 0,10 iki 0,80 +/- 0,01 aw
- Ilgalaikio stabilumo jutiklio technologija
- Drėgmės kiekiui maisto produktuose nustatyti
- Matavimo kamera (priklausomai nuo produkto tūrio)
Kas yra vandens aktyvumas?
Vandens aktyvumas – tai laisvo vandens, esančio medžiagoje ar produkte, ir jo gebėjimo palaikyti mikroorganizmų, pavyzdžiui, bakterijų, mielių ir pelėsių, augimą matas. Jis apibrėžiamas kaip vandens garų slėgio medžiagoje ir gryno vandens garų slėgio toje pačioje temperatūroje santykis ir išreiškiamas kaip bedimensė vertė nuo 0 iki 1.
Kodėl aw vertės matavimo prietaisas svarbus maisto produktams?
Vandens aktyvumas yra svarbus maisto produktų konservavimo ir kokybės kontrolės veiksnys. Maisto produktai, kurių vandens aktyvumas didelis, pavyzdžiui, švieži vaisiai ir daržovės, yra jautresni gedimui ir sugedimui, nes maiste esantis vanduo sudaro idealią aplinką mikroorganizmams augti. Priešingai, maisto produktai, kurių vandens aktyvumas mažas, pavyzdžiui, B. Džiovinti vaisiai, gali būti laikomi daug ilgiau, nes dėl mažo vandens aktyvumo mikroorganizmams sunku augti.
Ar aw vertės matavimo prietaisą galima naudoti ir mėsai?
Taip, drėgnomačiu RH2 Bet kuriuo atveju aw vertės matavimo prietaisas naudojamas mėsai. Šviežia mėsa pasižymi didžiausiu vandens aktyvumu. Konservuojant sumažėja drėgmės prieinamumas mikroorganizmams.
Kas yra pusiausvyros drėgmė?
Pusiausvyros drėgmė – tai drėgmės kiekis, kurį medžiaga ar medžiaga sugeria ir išlaiko esant tam tikrai temperatūrai ir santykinei drėgmei, kai ji yra pastovios būsenos. Didėjant santykinei drėgmei, medžiaga sugeria drėgmę, kol pasiekia pusiausvyrą. Mažėjant santykinei drėgmei, medžiaga atima drėgmę, kol vėl pasiekia pusiausvyrą.
Kokia yra optimali aw vertė?
Optimali vertė priklauso nuo gaminio. Kiekvienas maisto produktas turi savo ribas, kurios lemia, kada galimas pelėsių augimas.
Tvarkymas ir matavimo procesas
Paprastas tvarkymas užtikrina ekonomišką ir be klaidų atliekamą maisto produktų vandens vertės aktyvumo matavimą. Tiesiog įpilkite medžiagą į aw vertės kamerą ir ją uždarykite.
Po atitinkamo kondicionavimo laiko (laiko tarpas, kol kameroje bus pasiektas pastovus klimatas = drėgmės pusiausvyra) vandens aktyvumą galima tiesiogiai nuskaityti drėgnomačio RH2 vandens aktyvumo matuoklio ekrane.
Laikas, per kurį pasiekiama drėgmės pusiausvyra, labai priklauso nuo matuojamos medžiagos ir temperatūros. Higroskopinės medžiagos, pavyzdžiui, kukurūzų dribsniai, asimiliuojasi per daug trumpesnį laiką nei sveiki kukurūzų grūdai. Todėl svarbu, kad mėginių temperatūra būtų tokia pati kaip matavimo prietaiso arba matavimo kameros – dėl didelių temperatūrų skirtumų kondicionavimo laikas pailgėja. Šis nuo medžiagos priklausantis kondicionavimo laikas yra fizikinis reiškinys ir jo negalima dirbtinai sutrumpinti. Paprastai kondicionavimo laikas trunka nuo 5 minučių iki maždaug valandos.
Drėgmės pusiausvyra pasiekiama, kai rodoma matavimo vertė kelias minutes (pvz., 10 minučių, pokyčiai mažesni nei 0,002 aw) nebesikeičia.
Šiame vaizdo įraše paaiškinama, kaip kalibruojama ir reguliuojama pati aw vertės matavimo kamera. Tam reikia atitinkamo kalibravimo tirpalo (sertifikuotų kalibravimo ampulių).
Komplekto sudėtis: vandens aktyvumo matuoklis Schaller RH2 su guminiu apsauginiu dangteliu ir baterijomis.
Pasirinktinai: USB duomenų sąsajos modulis su „LogMemorizer“ duomenų įrašymo ir analizavimo programinę įrangą USB atmintinėje, USB laidas kompiuteriui ir spausdintuvui.